Honung

Det är inte bara nektar och pollen från de blommor vilka bina besöker som bestämmer honungens smak och konsistens. Det är också det sättet man bereder honungen på under kristalliseringsprocessen, genom att röra eller inte röra. Honungens färg varierar och kan vara allt från nästan vit till mörkt brun, den färg man oftast tänker på är dock bärnstensfärgad till ljusgul.

Honungen bevaras bäst i ett torrt, mörkt och svalt utrymme (ca:14 grader).

Honung har en desinfekterande funktion och har används inom sjukvården sedan urminnes tider.
En sked honung varje dag ger ett tillskott av välbehövliga ämnen såsom mjölksyrabakterier.

Värm helst inte honungen över 40 grader, då förlorar den en del av de läkande egenskaper. Gillar man honung i Te eller i matlagning/bakning, så får man ju ändå smakupplevelsen av naturens mångfald, men förlorar en del av honungens egenskaper.
Honungen är till största delen från Ljungblommor som växer frodigt utefter kusten.

Sommartid finns det flytande honung som består av nektar från vårblommorna där hallon har ett dominerande inslag, den tas direkt från bina och slungas under första veckorna i Juli. Denna delikatess kan enbart köpas under en kort period.

Här kan du köpa Honung.
Direkt från Bigården
Handelsboden på Sundsby Säteri Tjörn
RJ Närproducerat i Varekil på Orust